Wat is kindermindfulness?

De mindfulnesstraining voor kinderen en jongeren van 4 tot 19 jaar, genaamd; ‘Aandacht werkt!’ is ontwikkeld door Eline Snel. Deze training is gebaseerd op de Mindfulness Based Stress Reduction training (MBSR) van dr. Jon Kabat-Zinn.

Door bewuste aandacht te oefenen, verbeteren de concentratie en het geheugen. De aandachtstraining helpt kinderen beter om te gaan met stress, prestatiedruk op school en sportclubs, angst, sombere gevoelens en piekeren. Ze herkennen het als ze onrustig, moe, verdrietig of boos zijn en leren dat emoties komen en gaan.
In de training leren de kinderen hoe ze beter met (pieker-)gedachten, gevoelens en prikkels kunnen omgaan. Een kind dat meer in balans is: leert beter, reageert minder impulsief, heeft meer controle over (negatieve) emoties en vindt betere oplossingen voor problemen. Optimisme, zelfvertrouwen en emotionele veerkracht nemen toe. De training leert kinderen weerbaarder te worden en open te staan voor anderen en zichzelf. Hierdoor ontstaat meer zelfvertrouwen.

Tijdens deze training worden er aandachtsoefeningen, bewegingsoefeningen en waarnemingsspelletjes gedaan. Kinderen worden zich er spelenderwijs van bewust hoe hun aandacht werkt. Actieve en rustige (yoga-)oefeningen wisselen elkaar af. Zij leren vaardigheden die zij in het dagelijks leven, thuis en op school kunnen toepassen. De groep is beperkt tot maximaal 8 kinderen, zodat zij optimale aandacht kunnen krijgen.

Gedurende de training oefenen de kinderen thuis elke dag met een opdracht. Het is belangrijk dat de ‘aandachtspier’ iedere dag even getraind wordt. Je leert een instrument te bespelen door het te beoefenen. Ook leer je te voetballen, door het spelletje mee te spelen. Hetzelfde geldt voor de aandachtstraining.

Kinderen zonder specifieke klachten zijn natuurlijk net zo welkom. Elk kind vindt het fijn om beter tot rust te kunnen komen, beter te kunnen slapen en meer op zichzelf te kunnen vertrouwen.

Ouders worden uitgenodigd om de laatste les mee te doen.

Ook is het een mooie aanvulling om na de mindfulnesstraining, de kinderyogalessen, de Ouder&Kind mindfulness- en/of yoga workshops te volgen.

Klik hieronder op de knop om naar de documentaire over de training ‘Aandacht werkt!’ van Eline Snel te gaan. De waarde van de training wordt toegelicht door kinderen, ouders en Eline Snel zelf.

MindfulYogaKids stond met een mooi artikel over mindfulness voor kinderen in de Trouw! Klik op deze link.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
DSC_0184

Achtergrondinformatie mindfulness

Mindfulness betekent  ‘opmerkzaamheid’. Mindfulness is: met bewuste aandacht aanwezig zijn in het hier en nu van moment tot moment. Zonder oordeel, vanuit een open en vriendelijke houding onderzoeken wat er aan de hand is.
Door regelmatig mindfulness te beoefenen, kunnen automatische reacties afnemen en wordt het mogelijk om andere keuzes te maken dan je bent gewend. Piekeren, stress en een opgejaagd gevoel verminderen. Welbevinden, gezondheid, zelfkennis en compassie worden vergroot.

De Mindfulness Based Stress Reduction training (MBSR) is ontwikkeld door dr. Jon Kabat-Zinn. Hij paste de basispricipes van mindfulness toe in een medische setting. Een acht weken durende training bleek effectief te zijn in het verlichten van stress, angst, pijn en (chronische) ziekte en depressie. Er is veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar de effecten van mindfulness. De uitkomsten laten zeer positieve resultaten zien, ook op langere termijn.

Momenteel wordt er, onder andere door de Universiteit van Amsterdam en de Radboud Universiteit in Nijmegen, onderzoek gedaan naar de resultaten van mindfulness bij kinderen. Uit praktijkevaluaties blijkt dat zowel ouders als kinderen en leerkrachten positieve effecten zien bij het:

  • verbeteren van de concentratie
  • vergroten van het zelfvertrouwen
  • ervaren van meer rust
  • bewuster worden van impulsen en gedrag
  • vriendelijker worden voor zichzelf en anderen en
  • beter kunnen omgaan met sombere gedachten.
to top button